Menü

Hasznos tanácsok

Mekkora hűtőteljesítményre van szükségünk?

 

Ezt alapvetően a helyiség mérete, tájolása, szigetelése és a benne lévő emberek, gépek hőtermelése határozza meg.

Átlagos jól szigetelt lakóépület esetén a teljesítményigényt úgy kapjuk meg, hogy az alapterületet (pl.:20 m2)

megszorozzuk a belmagassággal (pl.:2,8 m)

és az így kapott értéket (légköbméter) megszorozzuk 35 Wattal = 1960 Watt (1,96 kw).

 

Ebben az esetben 2,1 kw-os, vagy 2,6 kw-os klímakészüléket célszerű választani. Ezt a számítást azonban az alábbi tényezők nagyban befolyásolhatják.


Fontosabb tényezők, amelyek a szükséges teljesítményt a klimatizálandó épület vagy helység térfogatán túl befolyásolják:

- Az épület határoló felületeinek hőátadási együtthatója (szigetelése)
- Nyílászáró felületek nagysága, légzárása 
- Benapozottság (tájolás)
- Beépített elektromos fogyasztók 
- Jellemzően benn tartózkodó személyek száma

 

Mit jelent az inverteres technológia ?

 

Az inverteres klímakészülékek többnyire csak részleges terhelés alatt üzemelnek, mivel a komfortos hőmérséklet fenntartásához a maximális teljesítmény töredéke is elég. Az inverteres klímakészülékek folyamatosan a hűtési igényünkhöz igazítják a teljesítményüket. A hagyományos berendezések nem képesek a teljesítményük növelésére vagy csökkentésére, hanem folyamatosan ki- és bekapcsolják a meghatározott sebességen működő kompresszort. 
Az inverter ezzel szemben olyan szabályozó, amely ideális sebességre kapcsolja át a kompresszort: alacsonyabb fordulatszámon működteti, ha éppen nincs szükség nagyobb teljesítményre a megfelelő mértékű hűtéshez. A technológia főbb előnyei:

  • Jelentősen csökken a zajszint (így éjszaka is bátran üzemeltethetjük anélkül, hogy zavarna az alvásban).

  • Az inverteres készülékek magasabb energiaosztályba tartoznak, akár 30-50%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető velük.

  • A helyiséget jóval rövidebb idő alatt hűtik le, mint a hagyományos (on-off) készülékek.

  • A beállított belső hőmérsékletet sokkal pontosabban lehet velük tartani (jobb komfort érzet, nincs „huzathatás”).

  • Nincs indítási áramlökés, mert az inverteres klíma kompresszora, nem 100%-os teljesítménnyel indul, így olyan helyekre is telepíthetők ahol, az elektromos hálózat nem bírja a hirtelen felvett áramcsúcsokat.

  • A megtakarított energia árából idővel megtérül az inverteres készülékbe fektetett értéktöbblet.

     

A multisplit készülékeknél az ár tartalmazza a kültéri egység és a beltéri egységek árát is?


A legtöbb gyártó már kizárólag variálható rendszerű multisplit klímakészülékeket kínál. Ennek nagy előnye a rendkívüli rugalmasság, hiszen jóval több variáció összeállható belőle, mint az előre fixen összepárosított készülékeknél. Ebben az esetben mi válogathatjuk össze a beltéri egységeket és a hozzá szükséges kültéri egységet.

 

A Variálható rendszerű klímakészülékek keresésénél javasoljuk, hogy először válassza ki hány és milyen teljesítményű beltéri egységre van szüksége és utána a kombinációs táblázat segítségével válassza ki a hozzá szükséges kültéri egységet.

Fontos, hogy nem kombinálható különböző gyártók beltéri és kültéri egységei egymással. Amennyiben segítségre van szüksége, hívjon telefonon és szívesen segítünk a tervezésben.

 

Üzemeltetés:                                                                                                                           
Helyes szigetelés, csukott ajtó-ablak


Akinek még új a klímája, annak lehet, hogy új szokásokat is fel kell vennie. Amíg működteti a berendezést, nem hagyhatja hosszabb ideig tárva-nyitva az ablakot és az ajtót, ugyanis ilyenkor az utcát hűti, pénzt dob ki az ablakon. A klímát beszereltetőknek érdemes rendszeresen ellenőrizniük a nyílászárók szigetelését is: a hatékony hűtés - akárcsak a hatékony fűtés - nem fér össze az elégtelenül szigetelt ajtókkal-ablakokkal.

 

A "klímabetegség" megelőzése:


Amellett hogy a beltéri levegő minősége befolyásolja a közérzetünket, számos betegség kialakulásában is játszhat szerepet: évről évre egyre több olyan ember fordul orvoshoz pl. légúti, influenzás panaszokkal, fejfájással, aki sok időt tölt klimatizált térben. A klímabetegség elsősorban a nagyobb irodaépületekben jelent problémát, ám akár otthonunkban is kedvezőtlenül változhat a levegő minősége, ha helytelenül használjuk a légkondicionálást. A betegségnek ugyanis nem maga a klíma berendezés az oka, hanem annak a szakszerűtlen használata.
Sokan azt gondolják, hogy nem bírják a légkondicionálót, viszont mindössze azért betegednek meg, mert egyszerűen hűvösebbre állítják a kelleténél. Ha a külső és a belső hőmérséklet különbsége túl nagy, akkor már pillanatok alatt megfázhat, akár tüdőgyulladást is kaphat az ember, ha a túl hűvösre hűtött helyiségből kimegy a meleg környezetbe, aztán vissza.

 

Karbantartás:

 
Klímatisztítás - Beltéri egység


A split klímaberendezéseknek a beltéri egységében szűrők vannak felszerelve. Ezeknek az a feladata, hogy összegyűjtsék a szobák levegőjében levő port és egyéb szennyeződéseket. A helyes - és gazdaságos - működés érdekében a szűrőket rendszeresen tisztítani kell. Évente legalább egyszer feltétlenül érdemes szakemberrel átnézetni a split klíma berendezést, ugyanis a szűrők ugyan védik a készülék belső részeit a portól és egyéb szennyeződésektől, azonban egy idő után óhatatlanul szennyeződés rakódik le a szerkezet belső felületén. A rendszeres tisztítással és szakszerű szervizeléssel, amellett hogy kellemes hőmérsékletet élvezhet, tiszta és higiénikus is marad a szoba levegője.

 

Klímatisztítás - Kültéri egység


A split klíma kültéri egységét is legalább ilyen fontos tisztítani, karbantartani. Ebben az egységben helyezkedik el a kondenzátor, amely a gőzt cseppfolyósítja a készülékben. A kondenzátor a használat során eltömődhet. Ez, amellett hogy a split klíma készülék teljesítményét károsan befolyásolja, meghibásodáshoz is vezethet, az eltömődött kondenzátorú készülék túlmelegedhet.
Amennyiben odafigyel a split klíma rendszeres tisztítására, meghosszabbíthatja a készülék élettartamát, és energiát takaríthat meg.

Reméljük, hogy sikerült segítenünk a megfelelő megoldás megtalálásában.