Menü

Klíma karbantartás

Klíma karbantartás = Egészség, Gazdaságosság, Komfort!

 

A klímaberendezés igénybevételétől függően évente egy, ill. több alkalommal szükséges a klíma karbantartás műveletét szakemberrel elvégeztetni. Ez tulajdonképpen egy megelőző átvizsgálás a nagyobb hibák elkerülése végett.

A klíma karbantartás során ellenőrizzük a hűtőkört, az elektromos vezetékeket, kitisztítjuk a kül- és beltéri egységet, valamint ellenőrizzük a kondenzvíz kifolyását.

Frionett Actív-val a beltéri egység elpárologtatóját gomba- és baktériummentesítjük. Az üzemelés során felmerülő kisebb hibákat kijavítjuk pl.: gázrátöltés, kondenzvíz csepegés stb.


Miért fontos az éves klímakarbantartás?

A klímakarbantartás az Ön igényeit és érdekét szolgálja, hogy valóban élvezhesse a berendezés nyújtotta előnyöket, de nem mellékes szempont az sem, hogy így megőrizheti a gép gyártó által vállalt garanciáját is. A géphez mellékelt jótállási füzet részletesen tartalmazza a garanciára, jótállásra vonatkozó információkat.  Az általunk telepített klímaberendezésekre  36-120 hónap garanciát vállalunk. A rendszeres klímakarbantartás mellett a gép élettartama és biztonságos üzemeltetése hosszú időre fenntartható.

Klíma karbantartás: az egészség megóvó!

Miért áramlik poshadt szag a beltéri egységemből?

A klímaberendezést használók biztosan tapasztalták már, hogy a készülék bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a beltéri egységből. Ez a jelenség leggyakrabban a hosszabb üzemszünet után, illetve az elhanyagolt és nem szakszerűen karbantartott gépeknél fordul elő .

Jó tudni, hogy a klímaberendezés nem a kinti friss levegőt fújja be a helyiségbe, hanem a helyiség levegőjét hűti és forgatja vissza.

A kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl még számos különböző gomba- és baktériumtenyészet is megtelepedhet a beltéri egység belsejében!

A hűtési szezon alatt a klímaberendezés jelentős mennyiségű, a levegőben megtalálható, szennyeződést szív magába. A beltéri egységben lévő szűrőrendszer elsődleges funkciója, hogy ezen a szűrőn telepedjenek meg a levegőből kiszűrt anyagok, és azok ne jussanak vissza a lehűtött levegőbe. Egy elhanyagolt és nem szakszerűen, kellő rendszerességgel tisztított klímaberendezés beltéri egységének felületén, ventillátorán, csepptálcájában lerakodott szennyeződésen kialakulhatnak a baktérium-, gomba-, és penésztelepek. A készülék elindításakor pedig a megtelepedett kórokozókat a helyiség levegőjébe juttatjuk. Onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva különböző légúti megbetegedéseket kaphatunk el, mint például: az allergia, asztma, legionella.


Mi is a Legionella baktérium? Miért veszélyes?

A Legionella baktérium története 1976-ra nyúlik vissza, amikor Philadelphiában az Amerikai Légió nagygyűlésén megfertőződött több száz légiós, és 34-en meghaltak a Legionella baktérium kórokozó miatt. A fertőzésért a központi légkondicionáló berendezésben levő kórokozó volt a felelős. A baktériumot ekkor azonosították és dokumentálták először. Ma már a tudósok jól ismerik a Legionellát.

Alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják mint Legionella-fertőzés. A másik típusa a súlyosabb, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A gyógyításhoz elengedhetetlen a korai felismerése a betegségnek.


Miként fertőz a Legionella baktérium?

A Legionella vízben él. Megtalálható a természetes vizekben (tavakban, folyókban) is, de ezek szinte semmilyen közvetlen veszélyt nem jelentenek az emberiségre. Az épület gépészeti rendszerbe jutva viszont könnyen kerülhet a baktérium a szaporodáshoz kedvező körülmények közé. A 20-45 Celsius hőmérsékleti tartományban, pangó vízben rohamosan felsokszorozódik.

A Legionella baktériummal fertőzőtt víz elfogyasztása még mindig nem jelent veszélyt, az emésztőrendszeren keresztül nem fertőz. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett Legionella viszont igen! Ezért állnak a légkondicionáló gépek a gyanú középpontjában!


A Legionella fertőzés megelőzése = szakszerű klímakarbantartás!

A Legionella baktérium felsokszorozódásának elkerülésére jól ismert módszer a vegyszeres fertőtlenítés és a rendszeres ellenőrzés!

Klíma karbantartás: a gazdaságosság érdekében!

Az egészség megóvásán túl fontos a klímakészülék megfelelő, gazdaságos működésének a védelme is! A klímakészülék elporolódott hőcserélőin nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. Alacsonyabb hőfokra kapcsoljuk a gépet, hogy a kívánt hőmérsékletet elérjük, a gép ezáltal nagyobb terhelésnek van kitéve, többet dolgozik a klímakészülék kompresszora. Ebből pedig az következik, hogytöbb áramot fogyaszt!

A klímakészülék karbantartása nemcsak a beltéri egység tisztítására, fertőtelenítésére terjed ki, hanem a kültéri egységre is. A kültéri egység általában a szabadban található, így ki van téve az időjárás viszontagságainak, a napsütésnek, az esőnek, pornak stb. Mivel a hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő áramlik át, a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a különféle szennyeződések (szöszök, por, falevél stb.) megtelepednek, így megakadályozzák a levegő szabad áramlását. Emiatt a kondenzátor hőleadó képessége romlik, a gép kompresszora többet jár, tehát nagyobb lesz a klímakészülék áramfelvétele. A megnövekedett fogyasztáson túl nem elhanyagolható szempont az sem, hogy gyorsabban elhasználódik a készülék, lecsökken a hasznos élettartama!

Várjuk jelentkezését! Forduljon hozzánk bizalommal!

Split klímaberendezések karbantartási árai

 • 1 készülék esetén 10.00.-Ft + ÁFA                                  (Bruttó 12.700.-Ft)

 • 2 – 5 készülék esetén 9.000.-Ft/beltéri készülék + ÁFA  (Bruttó 11.430.-Ft/beltéri készülék)

 • 5 készülék felett 8.000.-Ft/beltéri készülék + ÁFA          (Bruttó 10.160.-Ft/beltéri készülék)

 • 10 készülék felett megegyezés szerint, egyedi ár

Az árak a kiszállás díját tartalmazzák!

Klíma karbantartási szerződés esetén a karbantartási díjakból további  engedményt biztosítunk (rendszeres karbantartást feltételezve; csak hűtő klíma esetén évi 1 alkalom, hűtő-fűtő gép esetén évi 2 alkalom).

A karbantartási díj az alábbiakat tartalmazza:

 • beltéri egység szűrőjének és burkolatának tisztítás

 • kültéri egység légkondenzátorának kifúvatása

 • beltéri egység gomba- és baktériummentesítése (légionella)

 • elektromos bekötések ellenőrzése

 • kondenzvíz kifolyásának ellenőrzése

 • készülék elektronikájának és automatikájának ellenőrzése

 • hűtőkör ellenőrzése, kis mennyiségű hűtőközeg utántöltése

 • próbaüzem, áramfelvétel mérése

 • a munkaterületre történő kiszállás költséget az ingyenes területen

 • a szerelő munkadíját

A karbantartási díj nem tartalmazza a kondenzvíz elvezetés és a készülék egyéb hibáinak javítását, átalakításokat, alkatrészek cseréjét,  zajmentesítést.

Nem tartalmazza továbbá az esetleges állványozás, illetve ipari alpintechnikát igénylő munkálatokat, ennek ára külön megállapodás tárgyát képezi. Ezen munkálatokat a Megrendelő kérésére külön díjazásért elvégezzük!